Kokosovo ulje
Kokosovo ulje je trenutni svjetski hit. Ulje ekstrahirano iz svježeg kokosovog mesa umjesto uobičajenih masnih kiselina dugog lanca ima visok udio masnih kiselina srednjeg lanca, čak između 70 i 85 %, a najzastupljenija masna kiselina je laurinska. Srednje lančane masne kiseline razlikuju se od dugolančanih koje prevladavaju u ostalim biljnim uljima po tome što se ne skladište u masnom tkivu. Srednjelančane masne kiseline se brzo apsorbiraju u tankom crijevu i ne trebaju pomoć enzima gušterače što ih čini lako probavljivim i zbog čega su izuzetno pogodne za osobe koje boluju od raznih probavnih poremećaja i metaboličkih bolesti.
Srednjelančane masne kiseline često su istraživane i zbog svoje sposobnosti djelovanja protiv bakterija, virusa i gljivica. Studija objavljena 2013. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala je da laurinska masna kiselina u laboratorijskim uvjetima može suzbiti rast bakterije Clostridium difficile vodećeg uzročnika bolničkih crijevnih infekcija, tj. proljeva koji su posljedica uzimanja antibiotika. Laboratorijska istraživanja pokazuju i djelovanje kokosovog ulja protiv bakterija H. pylori, Listerie monocytogenes i kandide, no još se čekaju klinički dokazi koji bi to potvrdili.
Autor: doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing., klinička nutricionistkinja
Izvor: InPharma