Filter Filter

Kokosovo ulje

Kokosovo ulje je trenutni svjetski hit. Ulje ekstrahirano iz svježeg kokosovog mesa umjesto uobičajenih masnih kiselina dugog lanca ima visok udio masnih kiselina srednjeg lanca, čak između 70 i 85 %, a najzastupljenija masna kiselina je laurinska. Srednje lančane masne kiseline razlikuju se od dugolančanih koje prevladavaju u ostalim biljnim uljima po tome što se ne skladište u masnom tkivu. Srednjelančane masne kiseline se brzo apsorbiraju u tankom crijevu i ne trebaju pomoć enzima gušterače što ih čini lako probavljivim i zbog čega su izuzetno pogodne za osobe koje boluju od raznih probavnih poremećaja i metaboličkih bolesti.

Srednjelančane masne kiseline često su istraživane i zbog svoje sposobnosti djelovanja protiv bakterija, virusa i gljivica. Studija objavljena 2013. godine u časopisu Journal of Medicinal Food pokazala je da laurinska masna kiselina u laboratorijskim uvjetima može suzbiti rast bakterije Clostridium difficile ­ vodećeg uzročnika bolničkih crijevnih infekcija, tj. proljeva koji su posljedica uzimanja antibiotika. Laboratorijska istraživanja pokazuju i djelovanje kokosovog ulja protiv bakterija H. pylori, Listerie monocytogenes i kandide, no još se čekaju klinički dokazi koji bi to potvrdili.

Autor: doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, dipl.ing., klinička nutricionistkinja

Izvor: InPharma